was successfully added to your cart.

Winkelmand

Boekentip

Gert Biesta!

Gert Biesta!

Elke maand hebben we een boekentip. Deze maand zetten we Gert Biesta in het zonnetje. 

Pedagoog Gert Biesta plaatst grote vraagtekens bij het huidige onderwijssysteem. Er zou op school veel meer aandacht moeten worden besteed aan niet-meetbare leergebieden. 

Cito-toetsen bepalen niet alleen de inhoud van het huidige basisonderwijs, maar ook het leertempo van kinderen. De wijze waarop ze worden ingezet nodigt bovendien uit tot het continu vergelijken van leerresultaten.

Ieder kind ontwikkelt zich echter op eigen, unieke wijze. In een eigen tempo, met verschillende talenten, mogelijkheden, en op verschillende manieren. Waarom moeten kinderen op school dan toch allemaal door dezelfde mal? 

Deze mal is ooit ontworpen om partijdigheid en ongelijkheid tegen te gaan. Maar het effect blijkt ook averechts te werken: kinderen die in de kleuterklas een leerachterstand hebben, halen deze nooit in, omdat ze in hetzelfde tempo als hun klasgenoten door dezelfde lesstof dienen te gaan. Tegelijkertijd dienen leerkrachten tegenwoordig eindeloos te differentiëren, hetgeen de werkdruk verhoogt en lesgeven steeds complexer maakt.

Ben je benieuwd wat Biesta hierover te zeggen heeft? Lees zijn boek Goed onderwijs en de cultuur van het meten.