Almere


Johanna Braeunlich
— Co-founder Lukida in Almere

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland. Na een opleiding als keramiste studeerde ik aan de kunstacademie Burg Giebichenstein in Halle en later aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waar ik in 2006 ben afgestudeerd. Sindsdien ben ik in mijn studio in Almere full-time met beeldend werk bezig geweest.

Het overdragen van mijn passie voor kunst en creativiteit is een belangrijk deel van mijn werk. Ik geniet ervan om andere te inspireren om hun talenten te gebruiken en vorm te geven. Sinds mijn jeugd gaf ik teken-, schilder- en keramiek lessen voor kinderen en later ook voor volwassenen.

In 1998 naam ik voor een half jaar de leiding over van de keramiek afdeling van de non-government-organisation Association of Craft Producers ACP in Kathmandu, Nepal. Bij ACP werken vooral vrouwen uit onderste sociale kasten. Geen een van hun sprak Engels maar door de dagelijkse communicatie sprak ik na een half jaar Nepalees. In het begin communiceerden wij onderling vaak met handen en voeten – ook dat was heerlijk en vaak heel grappig.

In 1999 werkte ik als productontwikkelaar en vormgever bij de gerenommeerde “Golden Bridge Pottery” in Pondicherry, Zuid India. Uit het hele land komen tijdens de zomermaanden jonge studenten hier naartoe om te leren, en mijn taak was het geven van draailessen en onderwijs in keramiek theorie voor deze studenten.

Na mijn studies aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam verhuisde ik naar Almere en werkte hier jarenlang als vrijwilliger voor Stichting Ter Bevordering Van Vrolijkheid en voor Stichting Inspiratie Inc. in het asielzoekerscentrum in Almere. Ook hier gaf ik workshops aan kinderen en volwassenen in tekenen, schilderen en het maken van ruimtelijk werk.

Via Stichting Collage geef ik daarnaast sinds jaren creatieve workshops op basisscholen. Samen met kinderen uit verschillende groepen en scholen realiseerden wij o.a. een kunstwerk voor het openbare ruimte in het Kunst en Natuurpark Lelystad.

Het werken met kinderen ervaar ik als bijzonder dankbaar en inspirerend. Zelf ben ik moeder van twee jongens van 14 en 12 jaar oud, en ik vindt het heerlijk om kinderen te mogen begeleiden. Lukida geeft mij de kans om kinderen een bijzonder en buitengewoon lesprogramma te bieden, waarbij de leerlingen kennis opdoen op het gebied van kunst en creatief denken met als resultaat een eigen werkstuk of een gemeenschappelijk kunstwerk.

Vanaf september 2018 bied zich mij de unieke kans om het Lukida-concept in de regio Almere opzetten, de stad waarin ik woon.

Contact Johanna:
almere@lukida.com