Ali B kijkt naar zijn tafelgenoten bij Jeroen Pauw.

‘Juffrouw Mirjam heeft meer voor me betekend dan alle andere docenten in mijn hele carrière,’ zegt hij. Ali vertelt over de juf die hem liet ontdekken dat hij talent heeft voor zang en rap, een invaljuf die creativiteit binnen bracht, zomaar onverwacht, toen hij nog een klein ventje was en nog niet wist wie hij later kon worden.

Ik denk meteen: jouw andere meesters en juffen hebben je wel goed leren lezen, schrijven en rekenen. Dat heb je nodig gehad om een succesvol artiest en zakenman te worden. Vlak hun enorme invloed alsjeblieft niet uit!

Maar ik begrijp wat hij bedoelt. Als een ervaren docent uit een ander vakgebied voor de klas staat, kan er weleens iets magisch gebeuren. Ineens komt een leerling erachter dat hij een ander soort mens is dan hij altijd had gedacht. Misschien is hij geen druktemaker, maar een danser. Misschien is zij geen dromer, maar een verhalenverteller. Geen rommelkont die overal aan zit en uitprobeert, maar een wetenschapper.

Gewone meesters en juffen moeten al zó ontzettend veel doen, dat ze er niet altijd aan toe komen om alle leerlingen te helpen ontdekken wat er in ze zit. Daarom is het zo belangrijk om ervaren vakdocenten in te zetten, die gepassioneerd over hun werk kunnen vertellen, en het tot leven laten komen in de klas. Deze mensen kunnen nieuwe deuren laten zien, van het slot halen en een beetje open zetten voor alle leerlingen. Wat die daar dan mee doen, mogen ze zelf uitvinden. Misschien ontdekken ze plezier in tekenen, dansen, schilderen of schrijven, en verrijkt dat de rest van hun leven. Het kan zijn dat ze er zó goed in worden, dat ze van de complimenten daarover meer energie krijgen om lastige momenten in het leven aan te kunnen.

Of ze maken er ooit hun vak van, zoals Ali B. En misschien komen ze op een dag ook op tv en vertellen ze over hun eigen juf Mirjam.

Juf Mirjam – Ali B – P&W

“Ik was niet knap en ik was niet sterk. Ik kon geen gymnasium halen maar ik bibliodedode me dwars door die moeilijke jaren heen”. Ali B. beschrijft de (belan…