Facturen en Financiën.

De afgelopen maanden werd het steeds lastiger om de facturen op tijd te betalen. Dit kwam vooral omdat we vaak erg lang op de betaling van de scholen moesten wachten: ook ging daar vaak iets mis met verdwenen facturen of facturen die op een verkeerde manier waren overgemaakt. We waren daar veel tijd aan kwijt. Dit zorgde ervoor dat we steeds langer moesten wachten tot we jullie konden betalen. En daar balen we van, zeker ook omdat we erg goed weten hoe irritant het is als je lang op je facturen moet wachten of er herinneringen voor moet sturen: bijna ons hele team is jaren lang freelance docent geweest.

We zijn de afgelopen maanden bezig geweest met een structurele oplossing voor dit probleem. Dat is uiteindelijk dit geworden (nadat we heel erg veel alternatieven hebben onderzocht):

-we gaan de facturen sturen via Moneybird en de incasso laten doen door Payt. Via Payt kunnen we bij New10 komen, een partij (deel van de ABN Amro bank) die er voor zorgt dat we geld kunnen lenen op basis van de facturen die open staan. Als er dus 50.000 euro aan facturen open staat, kunnen we tegen een relatief laag rentepercentage geld lenen om iedereen gewoon binnen de dertig dagen uit te betalen. Hier moeten we nog flink wat tijdrovende dingen voor doen: overeenkomsten laten opstellen door de jurist voor docenten en scholen bijvoorbeeld. Hier zijn we al maanden mee bezig: goede overeenkomsten opstellen houdt in dat we heel erg veel moeten heen en weer bellen en mailen. Volgens mij gaan we ze deze week eindelijk afronden!

Voor de korte termijn: we hebben de schoolbesturen gebeld en twee dingen gevraagd:

-kunnen we voortaan alle facturen naar de schoolbesturen sturen in plaats van naar de scholen om alles sneller te laten gaan

-kunnen we een betalingstermijn van 14 dagen afspreken in plaats van 30 (na ontvangst van de factuur).

We hebben van een paar schoolbesturen op beide vragen al een JA mogen horen. Het geld komt dus nu al sneller binnen!

Tenslotte gaan we op zoek naar investeerders die ons concept waardevol vinden. Dus geen mensen die keihard voor een hoge dividenduitkering gaan, maar die All Profit begrijpen. Als we op die manier wat extra budget krijgen, kunnen we nog wat makkelijker de facturen snel uitbetalen (en hoeven we geen rente te betalen). Hoe veel we hiermee binnen halen en hoe snel dat gebeurt hangt van veel voorwaarden af.

Er volgen wat veranderingen de komende tijd: we proberen Lukida Onderwijs steeds beter te laten functioneren. Niemand in ons team heeft ooit uit het niets een bedrijf opgezet, en we merken dat dat behoorlijk gecompliceerd is. We zijn organisaties en bedrijven om ons heen aan het verzamelen die ons kunnen helpen met het verbeteren van alles wat we doen. En als jullie nog tips of opmerkingen hebben, (of als jullie investeerders kennen) horen we het graag!

Overigens willen we jullie 1 ding verzoeken. Willen jullie allemaal de facturen op een duidelijke manier vormgeven en altijd de juiste dagen erop zetten en de correcte scholen vermelden? Het kost ons extra veel tijd als daar dingen niet op kloppen: en dan kunnen we weer niet achter de scholen aan gaan.

Jullie kunnen hiervoor gebruik maken van Getgekko (gratis) of Moneybird (gratis). Als je dat niet wilt, prima, maar zorg er dan voor dat je factuur er helder uitziet.

Dank voor jullie geduld en inzet!

Vriendelijke groet namens het hele team,

Jesse Dijksman

ps: binnenkort kan je hogere bedragen factureren: we gaan jullie tarieven 4,5% verhogen. Later volgt daar meer informatie over!