was successfully added to your cart.

Winkelmand

Wat is tijd?

Iedere maand delen we in deze nieuwsbrief een energizer: een korte activiteit die je kunt inzetten om de concentratie te verhogen of om de orde en rust op een leuke manier terug te krijgen. En natuurlijk om de hersenen even te laten inspannen of ontspannen. Deze maand: Wat is tijd?

Vraag de leerlingen de ogen dicht te doen en helemaal stil te zijn…

Vertel dat je straks in je handen klapt. Vertel dat ze vanaf dat moment moeten gaan bedenken: hoe lang duren 3 minuten? De leerlingen steken hun hand op, als ze denken dat de 3 minuten voorbij zijn. Iedere leerling bepaalt dit dus voor zichzelf. Vertel dat ze de ogen dicht moeten houden, ook als ze hun hand hebben opgestoken. Wacht tot alle leerlingen hun hand hebben opgestoken, ook als de 3 minuten al voorbij zijn. Breng ondertussen in kaart: wie was als eerste, wie was juist als laatste? 

Bespreek de resultaten klassikaal. Het gaat er niet om wie het goed had. Maar het gaat om jouw beleving van tijd. Leuk om dit te bespreken: herkennen de leerlingen zich hierin? Wanneer gaat de tijd snel, en wanneer juist langzaam?

Een andere variant van deze energizer: met de ogen open. En daarna natuurlijk bespreken of jij je laat beïnvloeden door je klasgenoten.