Lukida Academie

van kunstenaar tot (vak)docent

Wij blijven ons ontwikkelen, jij toch ook?

Omdat onze vakdocenten zich willen blijven ontwikkelen is in 2021 De Lukida Academie opgericht. Een vast team van onderwijsprofessionals, aangevuld met wisselende sprekers en coaches, verzorgen samen een breed en gevarieerd aanbod. Van kenniscafés en individuele coaching tot praktische workshops, uitgebreide trainingen en onze achtdaagse opleiding. De kracht van De Lukida Academie is dat ook wij ons blijven ontwikkelen en verdiepen. De behoefte van de vakdocent staat daarbij centraal, zodat het aanbod zinvol, inspirerend en actueel blijft.

De Lukida Opleiding

Als deel van de Academie bieden we ook een 8 daagse opleiding aan. De Lukida Opleiding is voor kunstenaars, creatieven en bevlogen ondernemers met een mooi vak of goed idee, die willen leren hoe ze vanuit hun passie en expertise waardevolle dagen binnen het onderwijs kunnen verzorgen. De opleiding bestaat uit 8 lesdagen en 2 stagedagen en start 4 keer per jaar. Je krijgt de kans om je eigen lesprogramma onder begeleiding van een ervaren coach of docent te oefenen voor de groep of in de klas en aan de hand van nuttige tips en persoonlijke feedback je pedagogische en didactische skills (verder) te ontwikkelen.

Lijkt dit je wel wat? Meld je dan hier aan (zet een vinkje bij: "heb je interesse in onze opleiding tot invaldocent) en dan nemen wij contact met je op.

Voor meer informatie klik je hier.

Benieuwd hoe anderen de opleiding ervaarden? Lees hier het interview met oud student Martine Winkel.

Intervisies en basistraining

Voor onze eigen vakdocenten zijn er live en online basistrainingen en intervisie-avonden. Intervisies worden geleid door een ervaren coach en staan in het teken van samen leren en reflecteren.

Als zelfstandige en invaldocent maak je veel beslissingen alleen. Juist daarom is het fijn als er af en toe iemand meekijkt of denkt. Daarom bieden we onze docenten de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, advies te vragen over specifieke situaties en casussen en feedback te geven en ontvangen van/aan collega-vakdocenten.

Workshops

Je kunt als vakdocent bij Lukida ook meedoen aan onze workshops. Op dit moment bieden wij drie workshops aan. Als Lukida docent word je via de mail op de hoogte gehouden van deze workshops.

Pedagogisch handelen

Verloopt jouw les soms niet helemaal soepel? Heb je moeite om de aandacht vast te houden of luisteren leerlingen niet altijd goed naar je? Dan is de workshop Pedagogisch handelen wat voor jou. Hier leer je wat je kunt doen om de klas wél mee te krijgen.

De workshop wordt gegeven door Nina en Inge van Lukida. Inge werkte jarenlang als lerares in het basisonderwijs en Nina heeft een achtergrond in pedagogisch management. Met bakken ervaring en kennis kunnen zij jou dus als geen ander laten zien hoe je een fijne en veilige sfeer creëert in de klas en kinderen aan gaan op jouw les.

In de workshop komt bijvoorbeeld aan bod welke regels je het best kunt hanteren en hoe je ervoor zorgt dat leerlingen zich daar ook aan houden. Hoe kan je “groot complementeren en klein corrigeren” en zo leerlingen motiveren? Hoe zorg je voor een goede routine en waar moet je juist wel aandacht aan besteden en wat kun je beter negeren?

De workshop is zowel voor startende als ervaren docenten die merken dat zijn of haar les soms misschien niet helemaal soepel verloopt.

Kosten: 40€

Non verbale communicatie door Karlo Lah

Hoe sta je zelfverzekerd voor de klas? Hoe ga je om met moeilijke situaties en/ of met tegendraadse leerlingen? Hoe ga je om met de drukke, dynamische klassen en kinderen, hoe kan je negatieve aandacht ombuigen naar positieve aandacht. Hoe kan je iemand corrigeren of motiveren met het gebruik van lichaamstaal of gezichtsuitdrukking ? Het zijn vragen waar veel docenten mee worstelen en zeker als je als invaller voor een groep staat.

In deze workshop geeft Lukida coach en vakdocent, regisseur en acteur Karlo Lah je tools en kennis om hierop in te spelen. Hij verwerkt in deze workshop zijn eigen ervaring en kennis tot een krachtige verzameling oefeningen. Soms wat confronterend, maar altijd met veel humor. Succes verzekerd!

Planeet in Actie door Jan Hoetmer

Jan is basisschooldocent en hier zag hij dat kinderen niet de juiste kennis en ervaring hebben om goed voor de planeet te kunnen zorgen. Vanuit dit inzicht en het geloof dat mensen met de juiste kennis, ervaring en mindset het verschil kunnen maken, richtte hij Planeet in Actie op.

Samen met Lukida heeft Jan een lesprogramma ontwikkeld. Dit programma neemt hij tijdens de workshop met je door. Tijdens deze workshop leer je dus zijn “planeet in actie” lesprogramma. Zodat jij dit straks (naast je eigen lesprogramma) in kan zetten op basisscholen. Op deze manier verbreed jij jouw aanbod als docent dus met een tweede lesprogramma.

Individueel coachingstraject

Loop jij vaak tegen bepaalde zaken aan als je lesgeeft? Misschien zijn de leerlingen onrustig, verslapt hun aandacht of lukt het je maar niet om ze stil te krijgen. Dan kan je altijd bellen met een medewerker van Lukida. In dit gesprek doorloop je jouw bevindingen als docent en krijg je tips en handvatten die je kunt inzetten om het gedrag of de ervaring in positieve zin te veranderen.

Als blijkt dat een telefonisch gesprek niet voldoende is, dan kan iemand van Lukida een dag met je meelopen. Hij of zij zal dan observeren en kan (altijd in samenspraak) de klas even overnemen, waarbij hij of zij aan jou laat zien wat je kunt doen om de kinderen mee te nemen in jouw verwachtingen.

Interesse? Stuur dan een mail naar docenten@lukida.com.

painting-pencils-paint-911804
element5-digital-352043