Veelgestelde Vragen Docenten
Praktische informatie
Werk je op een school? Dan valt alles wat je onder schooltijd doet onder de verzekering van de school. Wel ben je verplicht om een WA verzekering hebben. Heb je een eigen bedrijf? Dan is het ook verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een juridische bijstandsverzekering af te sluiten.
Om met kinderen te mogen werken, heb je een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Dit is verplicht. Lukida kan deze verklaring voor jou aanvragen, maar de kosten zijn voor jou. Een VOG kost rond de € 30,-
Via jouw SLIM-Match account kun je een VOG aanvragen. Druk op de knop ‘Vraag nieuwe VOG aan’. Deze staat onder de tab ‘Documenten’. Als je de VOG hebt aangevraagd is deze knop niet meer zichtbaar in jouw account. Lukida vraagt bij Justitie een nieuwe VOG voor jou aan. Deze is zes maanden geldig vanaf de datum die erop vermeld staat. In jouw account vind je informatie over de status van jouw aanvraag. Is jouw VOG verlopen, dan wordt de knop in jouw account weer zichtbaar en kun je een nieuwe aanvragen.
Je krijgt jouw VOG per post. Nadat je deze hebt ontvangen, kun je de gescande of gefotografeerde VOG in SLIM-Match uploaden. Ga naar ‘Je documenten’, klik daarna op ‘Documenten’ en druk op de knop ‘document uploaden’.
Een school geeft de kaders aan van jouw lesprogramma. Denk hierbij aan de pauzetijden, beschikbare materialen en specifieke activiteiten die op een dag plaatsvinden zoals bijvoorbeeld gym.De invulling van de les bepaal jij zelf. Vooraf breng je de school hiervan op de hoogte.
Lukida wilt graag dat leerlingen aan het eind van de dag naar huis gaan met het gevoel dat ze iets nieuws hebben geleerd. Daarnaast vinden we het fijn dat de vakdocent het gevoel heeft dat hij of zij iets waardevols heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van kinderen.
Om dit te bereiken is een goede voorbereiding van jouw lessen essentieel. Dit geeft jou zekerheid en dat straal je uit. Daarmee versterk je jouw leiderschap.
Bedenk vooraf hoe je de leerling ruimte geeft om zich te ontwikkelen. Hoe kies je de juiste werkvorm en creëer je een fijne leeromgeving? Welke rol neem jij als docent? Hoe spreek je de leerlingen aan en hoe handel je in de klas?
Jij ontwerpt de kaders, bepaalt de spelregels en het doel. Onderstaand voorbeeld is bedoeld als een leidraad. Het kan je hierbij helpen.
De ene keer willen scholen een volledig creatief programma en de andere keer geven scholen aan dat de leerlingen ook aan reguliere vakken moeten werken. Onderstaand hulpmiddel kun je naar eigen inzicht gebruiken.
Wat ga je doen, met welk doel en hoe? Kies een betekenisvol thema dat aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.
Gebruik het creatieve proces om je les inhoudelijk in te delen. Informatie vind je op kunstzinnigeorientatie.slo.nl
Bekijk hier lesvoorbeelden waar het creatieve proces in zit: http://kunstzinnigeorientatie.slo.nl/lesvoorbeelden
- Introduceren: voelt de leerling zich verbonden met het onderwerp/ thema?
- Onderzoeken: stel je oordeel uit, verzamelen, experimenteren, divergeren en filosoferen)
- Uitvoeren:keuzes maken, semenstellen en maken)
- Evalueren:reflecteren en presenteren
Geef aan welke doelen je wilt bereiken per onderdeel en voor de hele dag.
Zie ook: https://www.slo.nl/thema/meer/tule/kunstzinnige-orientatie/
Onder het kopje ‘Kerndoelen’ vind je heldere lesdoelen.
Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Ze hebben behoefte aan orde, regelmaat en voorspelbaarheid. Door het maken van regels en afspraken zorg je voor rust en structuur. Zo schep je duidelijkheid voor jezelf en de leerlingen. Doordat kinderen weten hoe jouw lesdag eruit ziet, voorkom je problemen. Het is belangrijk dat jouw regels duidelijk zijn en leerlingen er het nut van inzien. Vraag vooraf welke regels ze al hanteren in de klas.
Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Ze hebben behoefte aan orde, regelmaat en voorspelbaarheid. Door het maken van regels en afspraken zorg je voor rust en structuur. Zo schep je duidelijkheid voor jezelf en de leerlingen. Doordat kinderen weten hoe jouw lesdag eruit ziet, voorkom je problemen. Het is belangrijk dat jouw regels duidelijk zijn en leerlingen er het nut van inzien. Vraag vooraf welke regels ze al hanteren in de klas.
Het is belangrijk om een duidelijke opzet te maken van jouw lesdag. Beschrijf elk onderdeel van jouw lesprogrogramma: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren. Omschrijf per onderdeel het doel, de opdrachten, de werkvormen, de duur, de organisatie en de benodigdheden. Wanneer je een hele dag lesgeeft, is het van groot belang om een heldere tijdsindeling te maken. Houd daarbij rekening met pauzes en eventuele reguliere lessen zoals taal of gym. Zorg er ook voor dat je lesstof achter de hand hebt voor als de planning anders verloopt dan je verwacht.
Meer informatie over een heldere indeling van een creatieve les: https://leerkrachten.kunstcentraal.nl/lesmateriaal/door-het-oog-van/kleipoppetjes-animeren/
8:00 – 08:30 uur: Aankomst op school
Bij aankomst op school bespreek je de invaldag met de contactpersoon (directie of groepsleerkracht). Daarna bekijk je het klaslokaal. Schrijf het dagprogramma op het bord. Zet de tijden erbij. Let op! Pauzetijden verschillen per school en per klas. Houd hier rekening mee.
8:30 – 09:00 uur: Kennismaking met de klas
Gebruik speelse/ creatieve werkvorm(en) om met de groep kennis te maken. Denk aan een namenspel. Maak op papier een plattegrond van de klas. Zet hier de tafelindeling met namen van de kinderen op. Maak een naambordje voor jezelf.
Leg uit welke afspraken er die dag in de klas gelden. Vraag voorafgaand aan de les welke hulpmiddelen de school gebruikt om orde in de klas te houden. Veel scholen gebruiken hiervoor een stoplicht of belletje. Het is handig om vooraf te bespreken naar wie je een leerling kan sturen als deze grensoverschrijdend gedrag vertoont.
9:00 – 09:15 uur: Uitleg van de dag
Vertel aan de leerlingen wat ze die dag gaan doen. Het is handig om deze uitleg te visualiseren. Dat geeft rust en helderheid.
09:15 – 10:00 uur: Fase 1 van het creatieve proces: introduceren en oriënteren
De leerlingen maken kennis met het onderwerp. Tijdens deze eerste fase wordt hun waarneming en verbeelding aangesproken. De kinderen kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. Ze denken aan hun herinneringen en maken associaties. Ze leven zich in en doen ideeën op.
Werk vanuit een betekenisvol thema dat bij de leefwereld van de leerlingen aansluit. Vertel aan het begin van de les een spannend of persoonlijk verhaal. Toon een kunstwerk, lied, prentenboek, gedicht dat aansluit bij het thema. Laat een film, foto of animatie zien op het digibord. Stel open vragen zodat er een gesprek ontstaat.
10:00- 10:30 uur: Pauze, fruit eten, buiten spelen
Op sommige scholen kijken kinderen tijdens het eten van hun fruit naar school TV of het Jeugdjournaal. Vraag vooraf aan de school wat de leerlingen gewend zijn.
10:30- 12:00 uur Fase 2 van het creatieve proces: onderzoeken
De leerlingen onderzoeken verschillende mogelijkheden en oplossingen voor de opdracht of de verwerking van het thema. Ze worden gestimuleerd om verschillende mogelijkheden te bedenken. Alleen of samen met medeleerlingen maken ze vervolgens keuzes.
Meer informatie vind je hier op kunstzinnigeorientatie.slo.nl
12:00 – 12:30 uur: Lunch en pauze
12:30 – 13:30 uur: Fase 3 van het creatieve proces: de uitvoering
Na de fase van onderzoeken gaan de leerlingen over tot de uitvoering van de opdracht. Ze gebruiken daarbij vakspecifieke kennis en vaardigheden.
Meer informatie vind je hier op kunstzinnigeorientatie.slo.nl
13:30 – 14:15 uur Fase 4 van het creatieve proces: evalueren
In deze laatste fase evalueren de leerlingen het proces. Ze bespreken ook het eventuele eindproduct.
Meer informatie vind je hier op kunstzinnigeorientatie.slo.nl
14:15 – 14:45 uur: Gezamenlijk opruimen, terugkijken op de dag en nog iets leuks doen!
14:45 uur Laat een brief achter voor de vaste docent en laat het lokaal netjes achter.
Het Nederlandse basisonderwijs kent verschillende soorten onderwijs. Hierbij een overzicht van de diverse visies die basisscholen hebben op hun onderwijs. Het is goed om hier rekening mee te houden bij de voorbereiding van je invaldag.
Algemeen bijzondere scholen werken vanuit een opvoedkundige overtuiging of visie op onderwijs. Op deze scholen wordt vaak een beroep gedaan op de zelfstandigheid van de leerling. De onderwijsvorm gaat uit van de belevingswereld van het kind. Deze beweging wordt ook wel ‘vernieuwingsonderwijs’ genoemd.
Met deze algemeen bijzondere scholen werkt Lukida samen:
- Montessorischolen
- Daltonscholen
- Vrijescholen
- Jenaplanscholen
Een openbare basisschool is voor iedereen toegankelijk. Er wordt niet gewerkt vanuit een godsdienst of levensovertuiging. De leerlingen zijn vaak een afspiegeling van de buurt waarin de school staat. Openbare basisscholen kunnen verschillende pedagogische of onderwijskundige visies hebben. Zo zijn er openbare Daltonscholen en openbare Montessorischolen. De visie van de school wordt meestal duidelijk uitgelegd op de website. In Nederland gaan ongeveer 1 op de 3 kinderen naar een openbare school.
Op confessioneel bijzondere scholen krijgen leerlingen les vanuit een godsdienstig of levensbeschouwelijke overtuiging.
Veel confessionele scholen hebben een open aannamebeleid. Dit betekent dat je geen aanhanger van dit geloof hoeft te zijn om aangenomen te worden op deze school. Een voorwaarde is wel dat het kind meedoet met de geloofstradities op de school.
Met deze confessioneel bijzondere scholen werkt Lukida samen:
- Christelijke scholen
- Rooms-katholieke scholen
- Protestantse scholen
- Protestants-christelijke scholen
- Oecumenische scholen
De manier waarop confessionele scholen aandacht besteden aan het geloof verschilt. Sommige scholen beginnen elke week met een verhaal uit de bijbel, terwijl andere scholen alleen aandacht besteden aan de bijzondere feestdagen. Als vakdocent kun je voorafgaand aan de invaldag vragen wat de regels en gewoontes zijn op een school.
Dat kan eenvoudig door te mailen naar koppelingen@lukida.com
Voordat je als nieuwe vakdocent bij Lukida aan de slag gaat, vragen we je om een lesprogramma te schrijven. Sommige vakspecialisten willen weten wat we daarmee doen. Het antwoord is simpel: we gebruiken het alleen om te zien of je in staat bent om een verrijkende lesdag vorm te geven. Verder doen we er niks mee.
Is het mogelijk dat een andere vakdocent een vergelijkbaar programma aanbiedt op een basisschool? Ja, dat kan. Andere vakdocenten hebben misschien hetzelfde vakgebied als jij of een vergelijkbare opleiding gedaan. Dan is het niet raar dat een andere vakdocent een vergelijkbaar lesprogramma aanbiedt.
Nee, er is geen standaard parkeermogelijkheid voor de invaller van Lukida.
Dat is niet mogelijk. Als de school op de hoogte is gesteld van jou komst, dan kan er niet meer worden gewisseld.
Financieel
Algemeen
Mail je factuur per twee gewerkte weken of maandelijks naar: facturen@lukida.com.
Wij betalen de factuur binnen 30 dagen. Heb je vragen over de betaling? Mail naar: administratie@lukida.com
Als je bij ons gaat werken, teken je een overeenkomst. Dit betekent niet dat je altijd via Lukida met scholen moet samenwerken.
In onderstaande gevallen kun je zelfstandig met een school samenwerken:
- Je hebt eerder zelfstandig projecten op deze school gedaan. Het maakt niet uit dat je daar toevallig ook via ons terecht bent gekomen.
- Een school vraagt of je iets anders wil doen dan lesgeven. Bijvoorbeeld spelen met jouw theatergezelschap of een kunstwerk maken op een muur. Laat dit ons vooral weten! We vinden het leuk om te horen.
- Je werkt al meer dan een jaar niet meer via ons en een school vraagt of je les komt geven aan de groep waar je eerder een mooie dag mee hebt gehad. Geen probleem!
- Je gaat als zij-instromer aan de slag op een school waar je via ons les hebt gegeven. Leuk als een school jou een contract wil aanbieden. We vinden dit een mooi resultaat en willen daar graag een foto van maken. Er zijn al tien Lukida vakdocenten die de overstap naar het onderwijs hebben gemaakt. Daar zijn we enorm trots op!
Je mag niet zelfstandig als vakdocent op een school gaan lesgeven als je deze school via ons hebt leren kennen. Waarom hebben we dit in de overeenkomst gezet? Er zijn scholen en vakdocenten die Lukida hebben gebruikt als een makkelijke manier om een match te zoeken. Daar zijn we niet voor bedoeld.
We willen jullie nooit in de weg zitten als er mooi invalwerk te vinden is. Aan de andere kant hebben we wel inkomsten nodig om ons werk te kunnen doen: daar hebben we freelance vakdocenten voor nodig die de tijd hebben om via ons te werken. Als vakdocenten ons netwerk - waar we veel tijd in hebben geïnvesteerd - gebruiken om aan klussen te komen voor zichzelf, is dat voor ons nadelig. In het verleden zijn er scholen geweest die ons hebben gebruikt als een makkelijke manier om aan goede vakdocenten te komen. Dit deden zij zonder overleg met ons. Dat vinden wij niet netjes.
Jullie zijn allemaal freelancers en mogen dus overal werken. Als bedrijf hebben wij veel tijd tijd en moeite gestopt in ons netwerk. Dat willen we niet zomaar weggeven. De grens ligt bij het gevoel: voelt het alsof een school en een docent misbruik maken van ons harde werken, of is het gewoon iets moois dat toevallig door ons ontstaan is? In het tweede geval doen we nooit moeilijk, in het eerste geval wijzen we mensen op onze overeenkomst.
Twijfel je? Bel ons gewoon. We zijn niet zo moeilijk.
Op een normale lesdag geef je de hele dag jouw eigen lesprogramma. Op een Lukida dag extra wijk je af van je normale programma. Je doet iets meer of iets anders. Dit kost jou meer voorbereidingstijd. Daarom ontvang je hiervoor een hoger tarief.
Nee, een vakdocent krijgt dan niet betaald.
Facturen
Huidige tarieven voor een invaldocent:
€ 297,- Lukida dag
€ 215,- Lukida dag (kort)
€ 240,- Lukida dag (kort) last minute
€ 325,- Lukida dag last minute
€ 350,- Lukida extra
€ 270,- Lukida extra (kort)
€ 295,- Lukida extra (kort) last minute
€ 375,- Lukida extra last minute
- Bovenstaande tarieven zijn vrijgesteld van btw.
- Alle tarieven zijn inclusief reis*- en materiaalkosten.
* De reiskosten zitten tot 100 kilometer retour in het tarief van de invaldag inbegrepen. Vanaf 100 kilometer krijg je per kilometer 0,19 cent extra. Dit mag je alleen factureren als dit vooraf is afgesproken met de school en Lukida.
Als een vakdocent korter dan 24 uur voor de dag van inval wordt gevraagd, krijgt deze een last minute bonus van € 25,-.
Vraagt de school je voor iets anders dan het geven van jouw eigen lesprogramma? Dan is er een hoger tarief van toepassing. Bespreek dit altijd van tevoren met de school en met ons! Zo voorkomen we misverstanden.
- Facturen mogen per twee weken of maandelijks aan ons worden gestuurd.
- Op de factuur maak je een overzicht van je werkzaamheden van de afgelopen periode.Vermeld daarin de naam van de school, de groep waaraan je lesgaf en de datum waarop je hebt gewerkt.
- Zijn er bijzondere extra kosten die je van te voren met de school en Lukida hebt afgesproken? Zet die er dan bij.
- Verder vermeld je op jouw factuur: de factuurdatum, het factuurnummer, jouw (bedrijfs)naam en adres, jouw KVK-nummer en het adres van Lukida.
- Let op! Werken op scholen is btw-vrij. Je hoeft over dit bedrag geen btw te berekenen.
- Is je factuur klaar? Sla deze op als PDF en stuur naar facturen@lukida.com.
- Je kunt er ook voor kiezen om een verloningsbedrijf in te schakelen. Lukida heeft goede ervaringen met Raakvlak.
Stuur een mail naar administratie@lukida.com.
Als je freelancer bent, is het verstandig om verzekerd te zijn, wat je ook doet. Werk je op een school? Dan valt bijna alles wat je onder schooltijd doet onder de verzekering van de school. Let op! Er zijn uitzonderingen. Onderstaande punten vallen niet binnen jouw verzekering van de school.
Dit mag je niet doen:
- In het gymlokaal mogen jouw leerlingen niet met gymtoestellen spelen.Jij mag dans of theaterles geven in de gymzaal, maar laat de kinderen niet in de touwen klimmen!
- Je mag niet alleen met leerlingen op het schoolplein staan. Er moet altijd iemand bij zijn die hiervoor bevoegd is. Je mag ook niet alleen met een groep kinderen buiten het schoolplein lopen.
Doe bovenstaande dingen absoluut nooit! Bij twijfel of als de school graag wil dat je dit doet, kan jij of de school hierover met Lukida bellen.
Het SLIM-Match account
Na het intakegesprek zet Lukida jouw inschrijving in ons systeem. Deze informatie sturen wij naar SLIM-Online Bemiddelplatform. Je hoeft je zelf niet bij SLIM-Online in te schrijven. Zij staan los van onze bemiddeling.
Nadat wij jouw inschrijving hebben doorgestuurd, ontvang je een e-mail vanuit SLIM-Online Bemiddelplatform met een uitnodiging een account aan te maken. Let op! Deze link kan in jouw spam terechtkomen.
De link vanuit SLIM-Online Bemiddelplatform is 24 uur geldig. Is je link verlopen? Geen probleem. Via https://bemiddeling.slim-online.nl kun je een nieuwe link aanvragen. Voer jouw e-mailadres in en klik op ‘wachtwoord vergeten’.
Je ontvangt een nieuwe link waarmee je jouw account kan activeren.
Mocht je problemen met je account tegenkomen kun je altijd contact opnemen met onze ICT-afdeling (ict@lukida.com).
Let op! Zonder een account aan te maken via SLIM-Online bemiddelplatform kan Lukida jou helaas niet inzetten voor invalwerk.